ugrás a tartalomra

Aranyér

aranyer-csomokMi az aranyér?

Az aranyérbetegség a leggyakoribb végbél környéki betegség. A fejlett országok felnőtt lakosságának közel 50 %-nál megtalálható valamilyen fokú aranyeres elváltozás, mely így népbetegségnek tekinthető. Ha az érpárnát rögzítő kötőszövet megnyúlik, az érhálózat kitágul, az aranyeres párna lecsúszik, a végbélcsatornából előesik aranyeres betegségről beszélünk.

A végbél, ill. a végbélnyálkahártya finom ér, ideghálózattal rendelkezik, szervezetünk egyik legérzékenyebb területe. A szabályos végbélműködéshez, a széklet tartásához, ill. a megfelelő széklet ürítési mechanizmushoz pótolhatatlan szerepe van ezen érhálózatnak, érpárnázottságnak. Cél az eredeti állapot megtartása (preventio), ill. kialakult betegség esetén az érpárna a végbélnyálkahártya épségének kialakítása, betegség megszüntetése. Viszont általános tapasztalat az, hogy a betegek nem szívesen fordulnak végbéltáji panaszukkal az orvoshoz.

Beszélni kell a kellemetlen tüneteikről, meg kell mutatni a fájdalmas területet, félnek a vizsgálattól, félnek az esetleges rossz hírtől. A kialakult aranyérbetegség vissza nem fordítható, kezelés nélkül panaszokat okoz, előbb-utóbb a legsúlyosabb szövődmények is kialakulhatnak. Elhelyezkedésük szerint külső illetve belső aranyeres hálózatot különböztetünk meg. A belső aranyerek szakorvosi vizsgálat alkalmával igazolhatók könnyen, míg a külső aranyerek végbélnyílásnál tapintható, látható csomóként jelennek meg.  A végbéltáji panaszok esetén: nemcsak aranyérbetegség okozhat olyan tüneteket, hanem a nyálkahártya gyulladása, kifekélyesedése, a végbél jó- és rosszindulatú daganatai is. A végbélrák azonban korai szakban felfedezve gyógyítható betegség. Ezért nagyon fontos, hogy mielőbb rászánja magát a beteg az orvosi vizsgálatra. A vizsgálat – a végbéltükrözés – fájdalmatlan, percek alatt elvégezhető, pontos, megnyugtató eredményt ad.

Vissza a tetejére