ugrás a tartalomra

Proktológiai vizsgálat

proctologia-viszgalataAz aranyér vizsgálat minden esetben a végbéltájéki (perianalis) bőrterület megtekintésével kezdődik. A következő elváltozások ismerhetőek fel e terület megtekintésekor: bőrkinövés (skin tag), fissura (végbél repedés), fistula (végbél sipoly), abscessus (tályog), polyp (jó-) vagy rosszindulatú daganat. Ez után következik az ujjal való végbélvizsgálat (rectalis digitalis vizsgálat, RDV), mikor is a végbél fájdalma, a fájdalmasság iránya, a záróizom feszessége, esetleges kinövések is vizsgálhatók. Nagy fájdalom esetén a további vizsgálatot nem végzünk, a betegség állapotát csak rontja, a komplex vizsgálat egy későbbi időszakban folytatandó, addig tüneti kezelést alkalmazunk. A végbéltükrözéskor (anoscopia) a végbél alsó 4-8 centiméterét lehet megvizsgálni, ekkor lehet a normál érpárnázottságot (a bal oldalsó, a jobb elülső és a jobb hátsó regió (3, 7, 11 óra)), ill. az aranyér állapotát rendesen megítélni. Az aranyerek nagysága, súlyossága, gyulladásos állapota ill. a vérzés intenzitása megítélésre kerül. Ilyen előkészülettel történik az aranyér esetleges kezelése – gyűrűzése – is.
Ha a panaszok, tünetek a talált kép felveti más, súlyosabb betegség (vastagbél rák) meglétét, úgy indokolt a további tükrözéses vastagbél vizsgálat (colonoscopia) elvégzése.

A proktológiai (aranyér) vizsgálatot a legkevésbé kellemetlen, a szemérmet legkevésbé bántó bal oldalfekvő helyzetben és a hashoz felhúzott térdekkel végezzük. Nagyon fontos a vizsgálat, a kezelés alatt a testi-lelki ellazulás, ami a körülményeket tekintve sokszor igen nehéz. Ehhez segít talán hozzá a nyugodt környezet, a vizsgálószemélyzet türelme, megnyugtató viselkedése. Fontos elkülöníteni a székeléstől független vagy székelés kapcsán jelentkező végbélvérzést, gondolni kell colorectalis (vastagbél) rák előfordulásának lehetőségére, illetve annak kizárására (colonoscopia).

Vissza a tetejére